השאלה הכי גדולה בקרב גיימרים מתחילים וותיקים כאחד היא "אבל מה לבחור? מחשב או קונסולה?" אם נחלק את שוק המשחקים לחלקים נקבל כמה רבדים: מחשב אישי, קונסולות, ומובייל. לבינתיים, נתחיל בלדבר על השניים הראשונים.
בלי לסבך עניינים
כמו בצבא, גם גיימינג מתחלק לשלושה חלקים, קונסולות, מחשבים אישיים, וניידים. עולם הקונסולות מתפצל בין Sony PlayStation, קונסולות ה-Xbox של מיקרוסופט, ומכשיר ה-Switch של Nintendo. אם אתם מתלבטים באיזו קונסולה לבחור, אז יש לנו כתבה ייעודית לכך. מחשבים אישיים מגיעים ממגוון של סוגים ואפשרויות, וקשה למצוא שני מחשבים זהים, ופה בדיוק טמון הפער הראשון בין מחשב לקונסולה.
קונסולות מציעות משהו מוכן, משהו אפוי ומבושל שהחומרה והתוכנה תוכננו אחת בשביל השניה. אפשר לקחת את אפל כדוגמה למודל של הקונסולות, המעבדים נבחרו בקפידה והתוכנה הותאמה אליהם, כל האפליקציות עוברות בדיקות התאמה ושאינן פוגעות בפונקציות של המכשיר. כך פועלות גם Sony ו-Microsoft. מי שקונה Xbox או PlayStation יכול להיות בטוח שהכל יעבוד, התפריטים יהיו אחידים והכל יעבוד חלק. הקונסולה מאפשרת גישה אמיתית של Plug 'n Play והיא זולה יותר מרכישה של מחשב אישי.
למרות המחסור הגדול בקונסולות שכפה עליית מחירים, במהלך התקין מחיר של PlayStation 5 או Xbox Series X עומד על כ-2500 ש"ח, ו-Nintendo Switch אף פחות, ויש גם גרסאות זולות יותר. מחשב אישי לעומת זאת יעלה סכום של כ-4000 ש"ח לפחות.
אבל זה לא מגיע בלי מחיר, העובדה שהקונסולה מגיעה סגורה גם אומרת שלא ניתן לשדרג אותה או להוסיף לה רכיבים. כל החומרה שקונים היא החומרה שתהיה לכם עד סוף ימיה. אי אפשר לשדרג, אי אפשר לשפר ואי אפשר להוסיף ציוד קצה לא מאושר. קונסולות חייבות ציוד קצה שמותאם אליהן והמגוון של ציוד קצה כזה מצומצם בהרבה ממה שיציע מחשב אישי. כל מה שמחשב אישי צריך זה תקע USB ומשם זה כבר יסתדר. אם אתם אוהבים לבדוק דברים חדשים, להשתמש בציוד קצה מטורף (כסא שרוטט בהתאם למשחק) או מחשבים מוזרים במיוחד, זה המקום של PC, קונסולה לא תאפשר את זה.
זה השוני המשמעותי ביותר בין קונסולה למחשב. קונסולה תהיה זולה יותר, פשוטה יותר להפעלה אך פחות מודולרית וניתנת לשינוי. היא תצטרך פחות התעסקות ופחות פתרון תקלות, אך מהצד השני גם לא תאתגר את המשתמש, לטוב ולרע. בנקודה הזו אני אציין שתפעול תקלות במחשב הוא אתגר לימודי מצוין לדעתי, אבל זה עניין של טעם ולא כולם סבלנים לעשות זאת.
משחקים מכתיבים את הקצב
הגמישות מול הפשטות מתבטאת גם בעולם התוכן. משחקים ותוכנות לקונסולות יפעלו במהירות גבוהה יותר, עם תאימות טובה יותר, ויהיו פשוטים יותר להעלה. זה לא קורה בכדי, משחקים ותוכנות לקונסולות עוברות מעין ביקורת של החברה כדי להיכנס למאגר המשחקים. המפתחים יצטרכו להוכיח שהמשחק עובד ללא בעיות כדי לקבל גישה לקונסולה. זה כמובן איננו חף מבעיות, וראינו את הבעיות במשחק החדש Cyberpunk 2077, אבל לרוב אנחנו נקבל משחקים יציבים יותר בקונסולה מאשר במחשב אישי.
יצרני קונסולות מרוויחים בעיקר ממכירת משחקים. לכן, הם דואגים שהקונסולות שלהם יציעו מגוון רחב של כותרים איכותיים ומותגים חזקים. זה יוצר מצב שקונסולות מקבלות הרבה יותר משחקים אקסקלוסיביים, האלופה בזה היא Nintendo Switch שרוב המשחקים הפופולאריים עליה הוא תוכן אקסקלוסיבי של החברה. גם ל-Sony יש אקסקלוסיביים וגם ל-Microsoft, אך עם השנים ניתן לראות שהמשחקים הללו גם מגיעים בסוף למחשב אישי, גם אם זה באיחור אופנתי של שנתיים ומעלה.
המחשב האישי, לעומת זאת, מציע אפשרויות נרחבות יותר של משחקים של מפתחים עצמאיים, גישה לחנויות רבות ומגוונות שמתחרות על המחירים, ואפילו מחלקות משחקים חינם והתאמה לאחור של משחקים ומשחקי דפדפן. כיום יש שלושה חנויות משחקים שמתחרות על כיסו של המשחקן, כאשר Epic Games Store מגדילה לעשות ולחלק משחקים חינם. שירותי מנוי למשחקים צוברים פופולריות ומאפשרים גישה למשחקים בעבור תשלום חודשי, זה קיים גם ל-Xbox, אך בקרב הקונסולות באופן כללי זה פחות נפוץ מבמחשב.
למחשב אישי יש גם יתרון בגישה לאינטרנט ולמוצרים משלימים כמו אופיס ואקסל. הדפדפנים של מחשב הרבה יותר נוחים, אבל בניגוד לדפדפן של קונסולה יש לו גישה הרבה יותר חופשית לאינטרנט, מה שעלול להיות מזיק לצעירים.
ובכלל, קונסולה מצריכה תשלום של מנוי חודשי רק בשביל לגשת לאינטרנט עם משחקים. רובם הגדול של משחקים מרובי משתתפים בקונסולות ניתנים למשחק רק בתוספת תשלום ליצרנית. כלומר, כדי לשחק במשחקים חברתיים ברשת יהיה עליכם להפרד מתשלום שנתי של כ-200-300 ש"ח בשנה רק על הזכות לשחק ברשת. בלי קשר למשחק עצמו.
הייתרון של קונסולה פה מתבטא גם בנוחות והפשטות, אבל גם בתכנון מקצה לקצה של תכנים ייעודיים לקונסולה. כך למשל משחקים אקסקלוסיביים ל-PlayStation 4 ידרשו מכם להחזיק את הבקר על הצד כאילו הוא פחית ספריי צבע, ומשחקים ל-Switch יתנו לכם מגוון אביזרים כדי להפוך את המכשיר למשחק כושר או קסדת מציאות מדומה מוגבלת. התכנון הזה של החומרה למען המשחקים כמעט ולא קיים במשחקים למחשב האישי.
כל מה שמסביב
אחרי שנגענו בקופסה עצמה, ניגע בהבדלים שרצים סביב המכשירים. לכל מכשיר יש צורך בציוד היקפי שמשרת אותו. מחשב צריך מסך מחשב ופינה ייעודית. שיקול שצריך לקחת תמיד בבחירה, בעוד שקונסולה יכולה לשכב במזנון שבסלון. מחשב צריך מסך שעלול להיות יקר, ואילו קונסולה תסתפק בטלויזיה שבסלון, על אף שהקונסולות היום יכולות לנצל טלויזיות מתקדמות ביותר שלא לכולם יש בסלון.
ובכלל, קונסולה יכולה להיות מכשיר בידורי עם חיבור לנטפליקס ומדיה. מחשב, לעומת זאת, משמש לעוד הרבה דברים מעבר למשחקים. לימודים, אופיס, זום, וכל השימושים של מחשב רגיל בכל בית, בהתחשב בכך שהוא מגיע עם מקלדת ועכבר.
לבסוף, מחשב לא תופס את הטלויזיה ומאפשר להשתמש בו מבלי להפריע לשאר הדיירים בבית, גם נקודה למחשבה.
זוכרים שדיברנו על המובייל? אז היום מובייל משמש למשחקי קז'ואל ופחות למשחקים כבדים, למרות שזה מתחיל להשתנות עם Genshin Impact ועוד משחקים דומים. אך המובייל טוב לשירות חדש שמאיים לנגוס בשוק וזה Cloud Gaming. התפיסה של משחקים בתור שירות אומרת שלא צריך חומרה מיוחדת כדי לשחק במחשב, בדיוק כמו שלא צריך שטח אחסון כדי לצפות ב-Netflix.
משחקיות בענן מתכוונת להזרים את המשחק עצמו למובייל, לטלויזיה או לכל פלטפורמה אחרת ולהפוך אותה לקונסולת משחקים. כל זה קורה כשאת החישובים מבצעים מחשבים בשרתי החברה, והם משדרים את המשחק למכשיר. זה בהחלט יכול להפוך את הנייד למתחרה אמיתי, אבל כיוון שאנחנו רק בתחילת עידן המשחקיות בענן, אין ממש טעם לדון בזה כפלטפורמה, אבל בעתיד הלא רחוק, בהחלט.
אז בואו נסכם – אם אתם מחפשים את הדגש על פשטות ונוחות, ואוהבים מכשיר שעובד מהדקה הראשונה, שלא מסבך אתכם עם תפריטים וממשקים ונותן לכם חווית גיימינג פשוטה ומזוקקת, קונסולה היא כנראה הפתרון שלכם. ואם אתם רוצים לקבל מכונה שרירית ויקרה שגם תדרוש מכם תשומת לב וסבלנות, מחשב זה הפתרון בשבילכם.
רובם המוחלט של המשחקים הגדולים יהיה זמין בכל המקומות, אבל קונסולה תציע אקסקלוסיביים שלא תמצאו במחשב. מנגד, מחשב יתן לכם את המודולריות וההתאמה לשלל מכשירי קצה. אבל כמו כל החלטה בסוף זה עניין של תקציב – אם אתם לא רוצים להשקיע הרבה, בטווחי המחירים של הקונסולות תמיד תקבלו יותר תמורה למחיר, אבל ככל שהתקציב עולה, המחשבים יוכלו לתת היצע גדול יותר של אפשרויות.