שוק המעבדים הגרפיים רותח והקרב הגדול על מעבדים גרפים עוצמתיים מתרחש בין Nvidia ל- AMD ומספק כותרות מעניינות. לפי חברת המחקר Jon Peddie Research יש מהפך בזירת AMD vs Nvidia, ובמחצית השנייה של 2019 עקפה חברת AMD את חברת Nvidia במכירות מעבדים גרפיים.

jon peddy research amd nvidia intel market share

AMD vs Nvidia – בין השנים 1969 ו-2010

בשנת 2019 נמכרו כ- 93 מיליון מעבדים גרפיים בעולם כולו, כולל מעבדים גרפיים מובנים הנמצאים בלוחות אם. בעוד שהחלק היחסי של Nvidia קטן ברבעון הרביעי בכ- 1.9%, החלק של AMD גדל בכ- 22.6% ושל Intel גדל בכ- 0.2%. ההצלחה הגדולה של AMD ברבעון הרביעי נתן לה נתח שוק של 19% לעומת 18% של Nvidia במחצית השנייה של 2019, וזאת לאור הצלחת כרטיסי המסך החדשים שלה כמו ה-5700XT וה-5600XT. לכאורה, מדובר בניצחון קטן לזמן קצר, ואכן, ל-Nvidia יש עדיין שווי שוק גדול פי שלושה מחברת AMD. אולם, ניצחון זה של AMD חושף את היריבות העמוקה וארוכת השנים שבין Nvidia ל-AMD.

הקרב הגדול בין AMD ל-Nvidia נמשך שנים רבות. חברת AMD הוקמה בשנת 1969 ובשנות ה-80 אף שילבה ידיים עם Intel בבניית מעבדים בשל הדרישה של IBM. בשנת 2006 רכשה חברת AMD את חברת ATI ואימצה את המותג למעבדים הגרפיים שלה, ובשנים שלאחר מכן קצרה את הפירות. AMD הצליחה לייצר כוח עיבוד חזק הרבה יותר משל מתחרתה, Nvidia, וקיבעה את עצמה כיצרנית המעבדים הגרפיים החזקים יותר.

לאחר מכן, כאשר Nvidia החלה לייצר כרטיסים חזקים וטובים חברת AMD הייתה שקועה במאבק משפטי מתיש מול Intel, שיצאו בסדרת תביעות לא הוגנות. אלו לרוב הסתיימו בהסדרים מחוץ לכתלי בית המשפט ובכך Intel ניצלה את עוצמתה הכלכלית כדי להתיש את AMD כלכלית, מה שפגע בה קשות. באותו שלב החליטה חברת AMD לשנות אסטרטגיה ולפנות לקהל רחב יותר; לא עוד מעבדים חזקים, אלא יכולת עיבוד גרפית לדולר.

AMD vs Nvidia

AMD vs Nvidia – בין השנים 2010 ו-2020

AMD התחילה לייצר מעבדים שנותנים תמורה טובה למחיר וגודל סביר ובכך כבשה את השוק בסערה. ההצלחה של סדרות המעבדים 5000, 6000, ו-7000 העלו את קרנה בין השנים 2010 ל-2012. לאחר מכן חלקה התחיל לקטון עד שהפסידה שוב ל- Nvidia בשנת 2015, לאחר הצטמקות משמעותית שמקורה שנה לפני כן.

בשנת 2014 התפטר נשיא החברה והיא עברה תהליך ארוך של התייעלות לאחר דוחות כספיים חלשים ושפל של כל הזמנים במחיר המניה. ההאתרגנות מחדש כללה שתי קבוצות עסקיות, אחת העוסקת במחשוב והשנייה בגרפיקה.

חברת Nvidia ניצלה את ההזדמנות יחד עם התחזקות שוק המטבעות הקריפטוגרפיים וכרייתם והצליחה לעקוף את AMD במכירות. לאחר כל זאת, AMD הצליחה להתאושש ולחזור שוב לצמרת טבלת המכירות בחציון האחרון של 2019, בהחלט הישג מרשים שמחזיר את AMD על גב הסוס. Nvidia מצידה לא נשארה חייבת וממשיכה לפתח כרטיסים שמנסים לנגוס בנישה של AMD.

amd vs nvidia

AMD vs Intel – לא רק בבית המשפט

למרות כל זאת, Intel היא עדיין המובילה הדומיננטית בתחום באמצעות המעבדים הגרפיים המובנים בתוך המעבדים שלה. נכון לשנת 2018, נתח השוק של מחשבי הקצה עמד על 38% מסך מכירות המחשבים ורובו הגדול נשלט על ידי Intel. בסופו של יום, רוב האנשים משתמשים בכרטיסי מסך מובנים יותר מכל שוק אחר.

היות ו- Intel הינה יצרנית כמעט בלעדית של מעבדים ולוחות אם, היא מתחילה ביתרון אדיר על פני מתחרותיה ואף מנסה להתחרות בשני החברות. לאחרונה הודיעה Intel על פיתוח מעבדים גרפיים חדשים שיתחרו ישירות במעבדים של Nvidia ו-AMD. הכרטיסים נקראים XE ועדיין לא ידוע מתי יצאו ומה יהיה מחירם.

החדשות הטובות על AMD בהחלט לא מסתיימות בשוק המעבדים הגרפיים, שכן מסתמן שמעבדי הליבה (CPU) של AMD גם מצליחים לשבור את הדומיננטיות רבת השנים של Intel. רשת הקמעונאות הגרמנית Mindfactory פרסמה נתוני מכירות לחודשים הראשונים של 2020 והראתה עליונות גדולה של AMD על Intel; חברת AMD השיגה נתח שוק של 86% ממכירות מעבדים, נתון מדהים. כמובן שנתונים של רשת קמעונאית אחת בגרמניה לא אומר הכל, אבל זה בהחלט עשוי להצביע על מגמה בעולם שבו הדומיננטיות של Intel  ו- Nvidia  מתערערת על ידי AMD.

מעניין לראות האם AMD תצליח להכות את Nvidia בשוק המעבדים הגרפיים והאם תוכל לתת מענה לחברת Intel והמעבדים שלה. בינתיים נראה כי החברה על הגל והדוחות הכספיים לשנת 2019 משקפים זאת. עלייה של 50% בהכנסות, קו מוצרים מהחזקים בהיסטוריה של החברה, התחזקות משמעותית במכירות של מעבדים לשוק הפרטי (בעיקר) וההצלחה של ארכיטקטורת ה-7nm בהחלט מסמנים קו חדש במלחמת הכל-בכול של המעבדים לשנת 2020.

אם וירוס הקורונה לא ישתק את המערכת לגמרי זו צריכה להיות שנה מאוד מעניינת בתחום החומרה עם צאתם של PlayStation 5 ו-Xbox Series X העובדים כולם על מעבדים של AMD. יחד עם התחרות החדשה של Intel והמאבק עתיק היומין של Nvidia צפויה להיות שנה מעניינת לאחר פתיחה חלשה של שנת 2020 וצניחה במכירות חומרה.