בינואר 2022 Microsoft הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת Activision Blizzard, כשבמילותיו של מנכ"ל החברה, סאטיה נאדלה: "המשחקים הם הקטגוריה הדינמית והמרגשת ביותר בבידור על כל הפלטפורמות היום, ויהיו תפקיד מפתח בהתפתחות פלטפורמות המטאוורס" יצרנית משחקים מובילה שאחראית על כותרים כמו Call of Duty, Diablo, World of Warcraft ו-Candy Crush. סכום העסקה עמד על כ-68.7 מיליארד דולר, מה שהפך אותה לרכישה הגדולה ביותר בתולדות תעשיית הגיימינג. התהליך כולו נמשך למעלה משנה וחצי עד שהעסקה הושלמה באוקטובר 2023, אז הפכה Microsoft לבעלת הבית הרשמית של אחת החברות המשפיעות בעולם המשחקים

עבור Microsoft העסקה נועדה לחזק את מעמדה בשוק המשחקים ולבסס את שירות המנויים שלה Xbox Game Pass ככוח דומיננטי בתעשייה. היא שאפה להרחיב את ההיצע שלה ולהתחרות חזיתית ב-Sony ו-Nintendo גם בתחום משחקי הקונסולה וגם בתחום משחקי הענן. מנגד Activision Blizzard ביקשה לצאת ממשבר תדמיתי קשה שכלל תביעות רבות בנושאי הטרדות ואפליה בתעסוקה. עסקה עם חברה יציבה ומבוססת כמו Microsoft נראתה עבורה כדרך מהירה להתאוששות ולהחזרת אמון השוק.

המסלול לעסקה לא היה קל. רשויות רגולציה בארצות הברית, בריטניה והאיחוד האירופי הביעו התנגדות. החשש המרכזי היה ש-Microsoft תרכוש שליטה רבה מדי על שוק הגיימינג, בפרט כשמדובר בשירותי ענן ומנויים. נציבות הסחר הפדרלית של ארצות הברית, ה-FTC, ניסתה למנוע את העסקה אך הפסידה בערעור בבית המשפט במאי 2025, ובשלב זה נסוגה מהמאבק. גם רשות ההגבלים הבריטית CMA שהתנגדה בתחילה, שינתה לבסוף את עמדתה לאחר ש-Microsoft הסכימה להעניק זכויות הפצה לענן לחברה שלישית.

כדי להבין טוב יותר את ההקשר, חשוב להכיר כמה מונחים. מיזוגים ורכישות הם תהליכים עסקיים שבהם חברה אחת בולעת או מתמזגת עם אחרת, לרוב מתוך אינטרס לצמיחה, ייעול או השגת יתרון תחרותי. רגולציה אנטי-מונופוליסטית היא אוסף של חוקים שמטרתם למנוע מצב שבו חברה אחת שולטת לחלוטין בשוק מסוים ומונעת תחרות. שירותי גיימינג בענן הם שירותים שמאפשרים לשחק במשחקים דרך האינטרנט בלי להוריד אותם או להחזיק קונסולה חזקה בבית.

התגובות בקהילת הגיימרים מעורבות. מצד אחד רבים הביעו תקווה ש-Microsoft תצליח להוביל שינוי חיובי בתרבות הארגונית של Activision Blizzard, במיוחד לאחר הדיווחים הקשים על מקום העבודה שם. מצד שני יש מי שדואגים שמהלך כזה ירכז יותר מדי כוח בידיים של Microsoft, ויקטין את מגוון הבחירה של שחקנים. סקרים שפורסמו הצביעו על כך שכ-75 אחוזים מהתגובות הציבוריות לעסקה היו חיוביות, אך הפולמוס סביב הנושא עדיין נמשך.

בסופו של דבר מדובר באירוע תקדימי שמשנה את פני תעשיית הגיימינג. Microsoft מקבלת כעת לידיה ספריית תוכן עצומה וקהילת שחקנים אדירה, ומכאן האחריות הכבדה לשמר את האמון של השחקנים. האתגרים שעומדים מולה כוללים לא רק שילוב אפקטיבי של החברות אלא גם שמירה על תחרות הוגנת והוכחת יתרונות לצרכנים. בעתיד הקרוב סביר שנראה את המשחקים של Activision Blizzard משתלבים באקוסיסטם של Xbox ושל Game Pass, אך השאלה הגדולה היא איך יתמודדו המתחרים ובעיקר מה יגידו על כך השחקנים.